Resultaat en toekomst
Zorgwacht® biedt werkzoekenden zonder uitkering of mensen met een WW- of WWB uitkering de kans om een diploma te halen in de zorg. De eerste groep ging in 2007 van start in de Utrechtse krachtwijk Overvecht. Er zijn 200 vrouwen opgeleid, waarvan er 165 een diploma hebben gehaald. Inmiddels heeft 52% een baan gevonden in de zorg. Ze werken als ‘Helpende Zorg en Welzijn mbo, niveau 2’ in Utrecht en omgeving en kunnen doorstromen naar niveau 3 en verder.
Professionele burenhulp
In het transitietraject hervorming langdurige zorg staan zelfredzaamheid en de noodzaak van mantelzorg hoog in het vaandel. Tegelijkertijd durven gemeenten ervoor te kiezen om huishoudelijke zorg uit te besteden aan schoonmaakbedrijven. Hoe kan dat? Zorgwacht® biedt een duurzaam alternatief. Door vrouwen in de wijk in te zetten, worden er resultaten geboekt die schoonmaakbedrijven niet waar kunnen maken. In de eerste plaats worden de vrouwen specifiek opgeleid als ‘Helpende Zorg en Welzijn, mbo niveau 2’. Zij hebben dus oog voor mensen, terwijl een schoonmaakmedewerker oog heeft voor het huishouden. In de tweede plaats zal de leerling die wordt opgeleid bij Zorgwacht® bijdragen aan de sociale cohesie in de wijk. De meneer die zij op vrijdag ondersteunt in het huishouden, zal zij bijvoorbeeld op zaterdag helpen bij het oversteken wanneer ze hem onverwachts tegenkomt. Zo ontstaat de professionele burenhulp, waarbij informele en formele hulp als vanzelf in elkaar overvloeien.
Van 3500 stadswachten naar 3500 zorgwachten
Gemeenten staan voor geweldige uitdagingen. Met minder geld zal méér geleverd moeten worden. Hoe doe je dat? Zorgwacht® levert een essentiële bijdrage. Elke gemeente met ‘hart voor de wijk’ zal kiezen voor het opleiden van vrouwen om te worden ingezet als ‘Helpende Zorg en Welzijn, mbo niveau 2’. Immers, de wijkeconomie wordt erdoor gestimuleerd, er wordt bespaard op de kosten van uitkeringen, de sociale cohesie in de wijk wordt bevorderd en de informele zorg wordt gestimuleerd. Bovendien vergemakkelijken zij de signaleringsfunctie van de wijkverpleegkundige. Door de zorgwachten te verbinden met de wijkverpleegkundige van het inloopcentrum vindt er immers een waardevolle uitwisseling van informatie plaats. Daardoor kan preventief worden gehandeld en wordt er bespaard op de zorgkosten. Lees ook Informatie en preventie en Zorgwacht à la Stadswacht
De zorgzame wijk
In krachtwijken zoals Overvecht worden vaak projecten gerealiseerd die aangeduid worden met ‘de vreedzame wijk’. Zorgwacht® spreekt liever over ‘de zorgzame wijk’. Als mensen voor elkaar leren zorgen, ontstaat als vanzelf een veilige sfeer waarin wijkbewoners vreedzamer met elkaar gaan leven en ook meer mét elkaar, en vóór elkaar gaan doen.