Opleiding Vakschool Zorgwacht Dienstverlener Zorg en Welzijn mbo niveau 2.
De Vakschool Zorgwacht biedt sinds 10 jaar een één jarige competentiegerichte opleiding “Dienstverlener Zorg en Welzijn mbo niveau 2”. De Helpende Zorg en Welzijn biedt praktische hulp aan verschillende cliënten/zorgvragers. De cliënten zijn mensen van alle leeftijden met een (chronische) ziekte, psychiatrische probleem, verslaving of een handicap. Zij ondersteunt of begeleidt de cliënt/zorgvrager thuis of in een andere woonomgeving zoals een zorginstelling of ziekenhuis. Ook in dienstverlenende organisaties kan de Helpende Zorg en Welzijn werken. De werkzaamheden bestaan uit het verzorgen van maaltijden, schoonmaken, helpen bij persoonlijke verzorging of begeleiden bij activiteiten. Zij voert eenvoudige, routinematige werkzaamheden uit in laag complexe, stabiele en veelal langdurige situaties. In meer complexe situaties, bijvoorbeeld in een zorginstelling, werkt zij in teamverband en assisteert zij collega’s bij de zorgverlening en/of de sociaal-agogische werkzaamheden. De Helpende Zorg en Welzijn heeft een open en sociale houding. Ook is zij alert en integer.
Doel van de opleiding
Je wordt opgeleid voor het erkende diploma Dienstverlener Zorg en Welzijn MBO niveau 2. In het CREBO bekend onder nummer 25498. Vakschool Zorgwacht® is door de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) getoetst en geregistreerd als erkend leerbedrijf.
Tijdens de opleiding wordt je opgeleid om na diplomering onderstaande taken te kunnen uitvoeren:
-
- Ondersteunt bij dagelijkse activiteiten in zorg en welzijn
-
- Ondersteunt bij wonen en huishouden
-
- Ondersteunt bij persoonlijke zorg en ADL
-
- Assisteert bij de uitvoering van sociale en recreatieve activiteiten
-
- Voert dienstverlenende werkzaamheden uit
-
- Bereidt werkzaamheden voor en stemt af
-
- Maakt ruimtes gebruiksklaar
-
- Treedt op als aanspreekpunt
-
- Voert eenvoudige administratieve werkzaamheden uit
-
- Assisteert bij voorraadbeheer
-
- Draagt bij aan een veilige situatie
-
- Voert eenvoudige onderhouds- en herstelwerkzaamheden uit
-
- Voert werkzaamheden uit gericht op voeding
-
- Evalueert de werkzaamheden
Daarnaast volg je algemene vakken als Nederlands (niveau 2F), rekenen en burgerschap.
Profiel van de leerling
Leerling Zorgwachten zijn gemotiveerde en enthousiaste mensen met een ‘zorghart’. Ze hebben vaak een grote afstand tot de arbeidsmarkt en willen graag in hun vertrouwde omgeving aan het werk.
Toelatingseisen
Iedereen die zich aanmeldt wordt zorgvuldig gescreend volgens een vast protocol. Zo wordt hun slagingskans optimaal! De selectiecriteria kunnen variëren omdat elk leerwerktraject van Zorgwacht® maatwerk is. De gebruikelijke criteria zijn:
-
- Leeftijd van 18-55 jaar.
-
- Werkzoekenden zonder uitkering of recht op WW-of een WWB uitkering.
-
- In het bezit van een verklaring van goed gedrag.
-
- Woonachtig in de gemeente Utrecht.
-
- Heeft een “zorghart” en wil graag ouderen bezoeken en mensen met een beperking.
-
- Wil graag tegelijk leren en werken en dit afsluiten met een erkend diploma in de zorg.
-
- Wenst een betaalde baan in de zorg, kinderopvang of facilitaire dienstverlening.
-
- Is bereid om te reizen per fiets, bus of auto, maximaal 10 kilometer in en om de wijk Overvecht.
-
- Spreekt en leest goed Nederlands, voldoende om te communiceren met cliënten en medeleerlingen.
-
- Beschikt over sociale vaardigheden: grenzen aangeven, een gesprek voeren, iets vragen, luisteren, onderhandelen, kritiek geven, rapporteren, omgaan met verdriet, rekening houden met verschillen, samenwerken.
-
- Beschikt over vaardigheden om met de computer om te gaan.
Iets voor Jou?
De opleiding is een BBL opleiding (Beroeps Begeleidend Leren). Het ROC Midden Nederland Bedrijfsopleidingen geeft de opleiding theoretisch vorm en zorgt voor de examinering. Als leerling teken je een onderwijsovereenkomst met het ROC Midden Nederland. Vakschool Zorgwacht begeleid je bij de praktijkopdrachten en helpt je mee om een stage of arbeidsplaats te vinden. Met Vakschool Zorgwacht® ga je een Praktijk Overeenkomst aan (POK).
Wat houdt de opleiding praktisch in?
Je gaat 1x per week van 9:00 tot 16:30 uur naar de Vakschool Zorgwacht® voor vakinhoudelijke kennis. De klassengrootte is 18 tot 22 leerlingen. Daarnaast krijg je iedere week 2,5 uur les in taal en rekenen en je werkt of loopt stage 15 a 18 uur in de wijk. Er wordt van je verwacht dat je theoretisch lessen thuis voorbereid en dit vraagt ongeveer 4-6 uren thuisstudie.
Vanuit de theorie krijg je concrete leerdoelen mee waarmee je tijdens je wekelijkse praktijkstage aan de slag gaat. De Praktijkopleider van Vakschool Zorgwacht® ondersteunt je bij het uitvoeren van deze praktijkopdrachten.
Kosten en benodigdheden
Afhankelijk van je financiële- en werksituatie kunnen de kosten voor de opleiding voor rekening worden genomen door je (toekomstige) werkgever of de gemeente waar je woonachtig bent. Omdat Vakschool Zorgwacht® voor iedere leerling een maatwerk traject aanbiedt kunnen de kosten voor de opleiding verschillend zijn. In het selectiegesprek wat je voorafgaand aan de opleiding hebt wordt besproken wat voor jou van toepassing is. Bovenstaande geldt ook voor de aanschaf van boeken en ander studiemateriaal.
Aanmelding
Wil je meer weten over de opleiding of in aanmerking komen voor een selectiegesprek neem telefonisch contact op met Vakschool Zorgwacht 030-8794595 of stuur een mail met je motivatie en cv naar info@zorgwacht.nl. Februari 2019 start een nieuwe opleidingsgroep. Graag vóór 1 maart 2019 aanmelden.
Voorwaarden en klachten
Vakschool Zorgwacht is lid en heeft het keurmerk behaald van de brancheorganisatie NRTO (Nederlandse Raad voor Training en Opleiding). www.nrto.nl
Op Vakschool Zorgwacht zijn de Algemene voorwaarden en Gedragscode van de NRTO van toepassing.
https://www.nrto.nl/wp-content/uploads/2015/07/NRTO-AV-16-04-2015.pdf
https://www.nrto.nl/wp-content/uploads/2014/01/NRTO-Gedragscode-consumenten-2013.pdf
Klachten kunnen ingediend worden volgens onderstaande klachtenregeling.
Klachtenregeling Vakschool Zorgwacht
Welke doorstroom mogelijkheden biedt de opleiding Dienstverlener Zorg en Welzijn MBO niveau 2?
Wanneer je de opleiding met een diploma hebt afgesloten kun je bij voldoende capaciteiten deelnemen aan de bijscholing voor Helpende Zorg en Welzijn niveau 2+. In deze bijscholing leer je in vijf zaterdagen laag complexe zorghandelingen zoals medicatie delen, wondzorg, oogdruppelen en zwachtelen. Vanaf 2018 gaat Vakschool Zorgwacht@ ook de mogelijkheid bieden om door te stromen naar de 1 jarige BBL opleiding Verzorgende IG niveau 3.