De benodigde capaciteit voor niet-geïndiceerde wijkverpleegkundige taken?

Een Wijkanalyse in Den Haag

http://www.invoorzorg.nl/docs/ivz/professionals/Rapport_wijkanalyse_wijkverpleegkundige_capaciteit_DenHaag.pdf

ProZorg en het NIVEL hebben voor de stad Den Haag een berekening gemaakt van de benodigde capaciteit aan ‘vrije regelruimte’ voor de wijkverpleegkundigen, oftewel de benodigde capaciteit voor de niet-geïndiceerde wijkverpleegkundige taken. Dit onderzoek is onderdeel van het ZonMw programma ‘Zichtbare schakel, de wijkverpleegkundige voor een gezonde buurt’. Deze wijkverpleegkundigen hebben een signalerende en verbindende functie.

Zelfstandige projecten

Niet-geïndiceerde wijkverpleegkundige zorg dient in sterkere mate te worden ingezet naarmate wijken een hogere achterstandsscore hebben. In het onderzoek is een wijkanalyse uitgevoerd om te komen tot een verdeelsleutel van de benodigde capaciteit. Dit komt neer op: 2,5 fte per 10.000 inwoners in lage statuswijken; 1,4 fte per 10.000 inwoners in wijken met een gemiddelde sociaal-economische status en 0,4 fte in wijken met een hoge sociaal-economische status.

In Den Haag is er voor gekozen de ZonMw Zichtbare Schakelprojecten als zelfstandige projecten neer te zetten. De wijkverpleegkundigen die functioneren als zichtbare schakel verrichten hierbij alleen niet-geïndiceerde taken. Op andere plaatsen in Nederland is er vaker voor gekozen deze niet-geïndiceerde taken te laten uitvoeren door brede wijkverpleegkundigen die ook de geïndiceerde zorg tot hun taken rekenen. In Den Haag biedt het de mogelijkheid specifiek te kijken naar deze niet-geïndiceerde taken.

Inzet naar inzicht

De inzet van de wijkverpleegkundige in de projecten ligt dus voor de indicatie-drempel. Ze heeft als professional een eigen verantwoordelijkheid en hoeft zich daarover niet tegenover andere partijen te verantwoorden. Daardoor kan zij zich richten op groepen en activiteiten die er naar haar professionele inzicht toe doen. De reden voor het inzetten van hulp is in veel gevallen een gevoel van ‘niet pluis’.

Aanbevelingen

De rapportage sluit af met een aantal aanbevelingen. De belangrijkste daarvan is de hier uitgevoerde analyse te herhalen in andere regio’s om zo te achterhalen of de sterke samenhang met de sociaal-economische status (SES) in Nederland als totaal bestaat en welke andere variabelen eventueel daarbij belangrijk blijken.

Share Button
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *