Welke uitdagingen staan de beroepsgroep van verpleegkundigen te wachten?

Position paper Thuisverpleging, rapport gemaakt in opdracht van de Regieraad Kwaliteit van Zorg, door Prof. dr. Marieke J. Schuurmans.

Een Cochrane Review (Laurent e.a) uit 2005 naar substitutie van huisartsen door verpleegkundigen concludeert voorzichtig dat getrainde verpleegkundigen dezelfde kwaliteit van zorg kunnen leveren. In het algemeen was de tevredenheid van patiënten hoger bij de verpleegkundige. Deze zag de patiënt vaker en langer en gaf meer informatie dan de arts.

Het appel op de autonome professionele competenties is met de focus op resultaten gelegitimeerd. Dit vraagt echter om goed opgeleide verpleegkundigen  die in staat zijn vanuit hun deskundigheid richting te geven aan hun handelen en dat te monitoren op het resultaat bij de patiënt. Goed opgeleid wil zeggen met competenties op het terrein probleemgericht werken, klinisch redeneren, toepassing van state-of-the-art kennis, sociaal communicatieve bekwaamheid en creativiteit bij complexiteit.

De kenmerken van de patiënt bepalen de verdeling over generalistisch werkende verpleegkundigen en specialistisch werkende verpleegkundigen.

THUISVERPLEGING_DEF

Share Button
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *