Welk experiment gaan we in Utrecht inzetten?

Platform31 Kennis en experimentenprogramma wonen en zorg

Op bovenstaande  link vindt u het volledige rapport over het Kennis- en experimentenprogramma wonen, welzijn en zorg 2013- 2015.

“Binnen twintig jaar verdubbelt het aantal 65-plussers naar ruim 4.5 miljoen. De kenmerken en mogelijkheden van deze groep zullen sterk veranderen. Ouderen worden ouder, de trend van verweduwing zwakt af waardoor paren langer samenwonen maar tegelijkertijd neemt ook het aantal alleenstaanden toe. De komende generatie ouderen heeft  gemiddeld een hogere opleiding, betere woonomstandigheden en een hoger inkomen en vermogen dan ooit. Hierdoor zullen velen de laatste levensfase in redelijke gezondheid en vitaliteit doorbrengen.

Bij een optredende lichtere zorgvraag zal een groot deel van de ouderen de draagkracht (in regelvermogen en inkomen) hebben om zelfredzaam te blijven. Dit positieve beeld geldt echter niet voor alle ouderen. Er zijn ook ouderen die minder goed in staat zijn de eigen oplossingen te organiseren. Dit zijn bijvoorbeeld ouderen met dementie; een groep die van thans circa 250.000 naar ruim 500.000 in 2040 groeit. Kwetsbaar zijn tevens ouderen met een laag inkomen en alleenstaanden met een zwak sociaal netwerk. Bekend is dat 700.000 65 plussers een inkomen beneden modaal hebben. Daarnaast is de verwachting dat het aantal 75-plussers zonder partner zal verdubbelen naar bijna een miljoen in 2040. Ouderen die tot meerdere van deze categorieën gerekend kunnen worden zij het meest kwetsbaar.”

Share Button
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *